No connection to server
Art Modern Swedish Art
1311804

Einar Jolin

(Sweden, 1890-1976)
Einar jolin, oil on canvas, signed jolin and dated 1958.
Einar jolin, oil on canvas, signed jolin and dated 1958.
Einar jolin, oil on canvas, signed jolin and dated 1958.
Einar jolin, oil on canvas, signed jolin and dated 1958.
Einar jolin, oil on canvas, signed jolin and dated 1958.
Einar jolin, oil on canvas, signed jolin and dated 1958.

Einar Jolin, oil on canvas, signed Jolin and dated 1958.

"Folkdance at Skansen" (Dans på Skansen). 46 x 38 cm.

Droit de suite: Yes
Location:
Provenance

Mr. W Samuelsson, Linköping, Sweden. The painting was a prize in the Folksam Konstförening art lottery, June 1959.
Acquired by the present owner at Åmells, Stockhom.

Related content

Einar Jolin föddes i Stockholm och kom att bo där under hela sitt liv med undantag av åren 1908-1914, som han tillbringade i Paris. Ett av Einar Jolins favoritmotiv kom också att bli Stockholmsvyer. Från att till en början oftast ha målat utsikten från ateljén sökte han sig nya vyer under sina promenader i staden. Einar Jolins Stockholm var stillsam och vacker, helt utan stadens smuts och fulare sidor. Han ivrade för att bevara Stockholms vackra arkitektur och ansåg att staden förfulades genom okänsliga restaureringar, förtätningar och nybyggnationer. I sina målningar ville han lyfta fram det vackra och enligt honom genuina Stockholm. Från 1910-talets färgstarka stadslandskap, tydligt influerade av studierna hos Matisse i Paris, kom motiven alltmer att få en sval och kylig färgskala. Jolin använde sig ofta av en konturteckning för att förenkla och stilisera byggnader, vilket bidrar till motivens starka känsla av ytmässighet.

I målningen Dans på Skansen finner vi flera av de karakteristiska dragen för Einar Jolins senare måleri. Här finns den tydliga konturteckningen, den stiliserade ytmässigheten, och den blonda, stillsamma färgskalan. Men till skillnad från många av de närmast folktomma stockholmsbilder som konstnären har utfört, sjuder den här målningen av liv och rörelse. Konstnären har sökt sig till dansbanan på Bollnästorget på Skansen en ljus sommarkväll. På dansbanan virvlar de folkdräktsklädda dansparen runt så att kjolarna svänger omkring dem. I förgrunden står två unga par och betraktar uppvisningen. Till vänster en ung man i kavaj med en sommarklädd kvinna vid sin sida och till höger en sjöman klädd i sin vita uniform i sällskap med en ung dam i typisk 1950-tals-klänning. Kanske drömmer de om att själva få ta sig en svängom? I bakgrunden ses några av Skansens byggnader. Troligtvis blickar vi söderut och ser Hällestadsstapeln resa sig till vänster om Skogaholms herrgårds säteritak i bakgrunden. Det är fullmåne denna varma försommarkväll, grönskan är ännu ljus och buskarna blommar.

Purchasing info
Contact
Johan Jinnerot
Stockholm
Johan Jinnerot
Specialist Old master paintings
+46 (0)739 400 801

Customer service
Please contact Customer Support for inquiries regarding transport, payment and other questions.

Sweden
Telephone hours: mon - fri 9 am - 5 pm
+46 8-614 08 00

Finland
Telephone hours: mon - fri 9 am - 1 pm
+358-9-668 91 10

Customer Service
Auction closed
If you have a similar object we can help you with an up-to-date valuation. We have the highest final prices in Scandinavia. Contact.
Estimate
100 000 SEK
The auction is closed.